In de nasleep van de verschrikkelijke overstromingen die vooral Wallonië hebben getroffen, zetten alle bevoegde organisaties zich samen in om de redding van cultuurgoederen op de getroffen locaties te ondersteunen.
Ons crisiscomité van instellingen, culturele besturen, verenigingen en niet-gouvernementele organisaties van de erfgoedsector bundelt de krachten om alarm te slaan over de gevolgen van de gebeurtenissen voor het Belgische culturele erfgoed.
Vele locaties zijn ernstig beschadigd door overstromingen en modderstromen. Volgens de huidige gegevens, die continu worden aangevuld, zijn meer dan 50 sites (bron: KIK) en honderden beschermde gebouwen in Wallonië (bron: AWAP) zwaar getroffen. Eigenaars en beheerders van musea, historische huizen, kastelen, kerken, archieven en particuliere of openbare bibliotheken doen er alles aan om hun collecties te redden.
We willen oproepen tot waakzaamheid en tot aandacht voor de specifieke zorgen die het getroffen erfgoed nodig heeft. Het is essentieel dat die hulp wordt verleend of omkaderd door professionals.

Wilt u als expert of vrijwilliger uw medewerking verlenen om het cultureel erfgoed te hulp te schieten? Contacteer het Belgische Blauwe Schild: [email protected]. We registreren en bundelen alle aanvragen voor vrijwilligerswerk om de beschikbare krachten optimaal in te zetten.


Bent u een erfgoedprofessional, privé-eigenaar of vereniging en wilt u getroffen erfgoed melden? Hieronder vindt u alle contactadressen en informatie voor eerste hulp.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven