Wetenschappelijk forum 1965-2025 – ICOMOS België en zes decennia erfgoeduitdagingen

Loading Events

« All Events

Wetenschappelijk forum 1965-2025 – ICOMOS België en zes decennia erfgoeduitdagingen

25 mei

In 2025 viert ICOMOS zijn 60ste verjaardag. De organisatie werd opgericht in 1965 naar aanleiding van het tweede congres van architecten en specialisten in historische monumenten, dat in 1964 in Venetië plaatsvond. Dit was een cruciale stap in de wereldwijde samenwerking en het internationale debat over het behoud en de restauratie van erfgoed.

Ook ICOMOS België viert in 2025 zijn 60ste verjaardag. Opgericht op initiatief van professor Raymond Lemaire, bevordert het Belgische nationale comité – en vandaag zijn twee regionale subcomités – ontmoetingen, uitwisselingen en debat over erfgoed op nationaal niveau. Veel leden leveren bovendien actief een bijdrage aan de reflectie en projecten van ICOMOS.

Om deze dubbele verjaardag te vieren, bundelen de twee Belgische regionale comités hun krachten om een wetenschappelijk forum te organiseren. Het forum bestaat uit twee delen:

  • De ochtendsessie (9u30 tot 12u30) belicht de rol van ICOMOS België van de oprichting tot vandaag. Hilde De Clercq, directeur van het KIK, Teresa Patricio, voorzitter van ICOMOS Internationaal, en Eva Roels, voorzitter van ICOMOS België, heten de deelnemers welkom. Vervolgens blikt Jean Sébastien Misson, vicevoorzitter van ICOMOS België, kort vooruit op de dag in een introductie ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van ICOMOS.
    Om 10 uur volgt een inspirerende lezing van Claudine Houbart over de rol van Raymond Lemaire in de oprichting en ontwikkeling van ICOMOS. Lemaire was een sleutelfiguur in het internationale erfgoedlandschap en zijn nalatenschap blijft tot vandaag doorwerken.
    Vervolgens staan we stil bij de geschiedenis van ICOMOS en ICOMOS België, evenals bij de uitdagingen waarmee de organisatie doorheen de jaren werd geconfronteerd. Jean-Louis Luxen en Bénédicte Selfslagh, voormalige secretarissen-generaal van ICOMOS, zullen hun inzichten delen over de evolutie van de organisatie en haar invloed op het internationale erfgoedbeleid. Teresa Patrício, de huidige internationale voorzitter van ICOMOS, zal ingaan op de toekomst en de komende uitdagingen.
    Deze sessie wordt afgesloten met een debat over de toekomstperspectieven van ICOMOS.
  • De namiddagsessie (13u30 tot 16u00) gaat in op het thema dat in 2023 werd gekozen tijdens de Algemene Vergadering in Sydney voor het driejarig wetenschappelijk plan 2024-2027 van ICOMOS: “Erfgoed dat bestand is tegen rampen en conflicten – voorbereiding, reactie en herstel”, aan de hand van reflecties van Belgische en buitenlandse actoren op dit gebied. De sessie wordt ingeleid door Sebastiaan Godts (lid van het bestuursorgaan van IVB) en Paula Cordeiro (vicevoorzitter van IWB en voorzitter van ICOMOS-CIVVIH).
    De eerste bijdrage komt van Zeynep Gul Unal, voorzitter van ICOMOS-ICORP, die een overzicht geeft van eerdere ICOMOS-interventies bij rampen en conflicten wereldwijd. Vervolgens belicht Assaad Seif, voorzitter van ICOMOS Libanon, de impact van conflicten op het erfgoed in Libanon in zijn lezing “Gebroken verleden, veerkrachtige stemmen”.
    Daarna volgen vijf korte presentaties rond de thema’s bedreigingen, risico’s en erfgoed in crisissituaties. Laure Maurique (KIK-IRPA) bespreekt de rol van haar instelling in crisisbeheer. Christina Ceulemans werpt een blik op het verleden en de toekomst van het Belgisch Blauwe Schildcomité, dat dit jaar zijn 25-jarig bestaan viert. Sophie Denoel (Agence wallonne du Patrimoine) behandelt de aanpak van de overstromingen van juli 2021 in Wallonië en de gevolgen voor het culturele erfgoed. Arnout de Vleeschouwer, student aan het RLICC (KU Leuven), stelt zijn werk voor rond een erfgoedgericht rampenbeheerplan voor de historische binnenstad van Brugge. Tot slot presenteert Mathieu Bertrand (Commission Royale des Monuments, Sites et Fouilles) het traject van een pilootproject tot een praktisch gids voor de bescherming van cultureel erfgoed.
    De namiddag wordt beëindigd met een debat waarin ruimte is voor reflectie en uitwisseling van ideeën.
  • Programma: via deze link
  • Inschrijven: via deze link 
  • Locatie: KIK-IRPA, Jubelpark 1, 1000 Brussel
  • Bereikbaarheid: https://www.kikirpa.be/nl/contact

    Deze activiteit wordt georganiseerd in samenwerking tussen ICOMOS Wallonië-Brussel vzw en ICOMOS Vlaanderen-Brussel vzw, met de steun van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium.

Details

Date:
25 mei

Venue

KIK-IRPA
Jubelpark 1
Brussel, 1000 Belgium
Winkelwagen
Scroll naar boven